Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris

Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris kan göras klar dagen före servering. Vänta i så fall med att blanda ner paprika, korv, oliver och sherry tills den ska värmas nästa dag.

Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransrisSpansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransrisSpansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 600 ggrytbitar- av nötkött
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 3 dlvatten
  • 2 dlrött vin- gärna spanskt
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 1,5 tskpaprikapulver
  • 1lagerblad
  • 2paprikor- röda
  • 200 gchorizo- små
  • 1 dlgröna oliver- med sardellfyllning, gärna spanska
  • 0,5 dlsherry- halvtorr
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Garnering

  • örter- t ex bladpersilja, körvel, timjan

Saffransris

  • 3 dlris- långkornigt
  • 0,5 pktsaffran- (à 1/2 g)
  • 1 tsksalt
  • 200 gärtor- frysta gröna

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Krydda köttet med salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök. Stek kött och lök i olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över kött och lök i en gryta. Häll på vatten och vin och tillsätt fond, paprikapulver och lagerblad. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.

  2. Saffransris: Koka riset med saffran och salt enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner ärterna när ca 5 min återstår av koktiden.

  3. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Stek paprika och korv i en stekpanna tills de fått fin färg. Blanda ner paprika, korv och oliver i grytan och tillsätt sherry. Låt koka ytterligare ca 5 min.

  4. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen i grytan och låt koka upp.

  5. Toppa grytan med örter och servera med saffransris och sallad.

Vad tyckte du om receptet?