Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spansk charkbricka

Hur mycket går det åt när man bjuder på charkbricka? Det beror förstås på hur hungriga gästerna är. Beräkna ca 75 g charkuterier och 100 g ost per person. Fyll på med oliver, kex, frukt och bär efter säsong. Lite valnötter är också gott. Här serveras en liten skål med blandad sallad och tärnad melon till var och en.

Spansk charkbrickaSpansk charkbrickaSpansk charkbricka
Spansk charkbricka Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 250 gmanchegoost
  • 150 gMonte enebro- (getost)
  • 100 gserranoskinka
  • 100 gchorizo- Pamplona
  • 100 gfuet- (lufttorkad korv)
  • 250 goliver- spanska, t ex manzanilla
  • 200 gkex- havssaltade kex
  • 0,5 krukabasilika
  • 0,25vattenmelon- kärnfri
  • 80 gblandad sallad
  • 2 mskolivolja- gärna spansk
  • 0,5 tskflingsalt

Tomatmarmelad med chili

  • 300 gkörsbärstomater
  • 1 mskpressad citron
  • 250 gsyltsocker
  • 2 krmchiliflakes

Tillbehör

  • 1surdegsbaguette

Gör så här

  1. Tomatmarmelad: Hacka tomaterna och lägg dem i en kastrull. Tillsätt citronsaft. Låt koka upp. Låt marmeladen sjuda under lock i ca 15 min. Rör om då och då så att det inte fastnar i botten.

  2. Tillsätt sockret, rör om och låt koka på svag värme utan lock i ca 3 min. Tillsätt chiliflakes. Häll upp marmeladen i en väl rengjord glasburk. Låt kallna.

  3. Skär osten i skivor. Lägg upp ost, skinka, korv, oliver, kex och basilikablad på ett stort fat.

  4. Skala och skär melonen i små bitar. Lägg sallad och melon i -portionsskålar. Ringla över olja och strö på flingsalt. Servera med charkuterier, ost, kex, frukt, tomatmarmelad och bröd.

Vad tyckte du om receptet?