Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spanakorizo – grekiskt spenat- och citronris

Ett krämigt ris med massor av nyttig spenat och frisk och härlig smak av citron. Detta är som en grekisk variant på den mer välkända italienska risotton. Riset går att servera som ensamrätt eller som här, med den klassiska grekiska osten saganaki och tomater men vill man grilla kött kan detta förvandlas till en ypperlig sidorätt.

Spanakorizo – grekiskt spenat- och citronris
Spanakorizo – grekiskt spenat- och citronris
Spanakorizo – grekiskt spenat- och citronris
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 350 gbladspenat
  • 2,5 dlcarnaroliris
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 4 mskolivolja
  • 1 lvatten
  • 2buljongtärningar- höns- eller grönsaks-
  • 1citron
  • 1 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 150 gsaganakiost

Tillbehör

  • 400 gkörsbärstomater- på kvist
  • 0,5citron- i klyftor

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en stor stekpanna med höga kanter. Rör i spenaten i omgångar och rör tills all spenat sjunkit ihop.

  2. Tillsätt vatten och ris och smula i buljong­tärningarna. Låt sjuda utan lock tills riset är klart,  i18–20 min. Rör om då och då.

  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet av citronen och blanda ner i riset. Pressa i 4 msk citronsaft. Rör i smör och krydda med salt och peppar. Låt riset stå i ca 10 min under lock för att vila.

  4. Stek saganakin enligt anvisning på förpack­ningen.

  5. Servera riset med saganaki, körsbärstomater och citronklyftor

Vad tyckte du om receptet?