Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på spanakopita med en twist, en frasig paj med inspiration från Grekland som är perfekt att servera som en del på ett buffébord! Får du inte tag i nässlor går det fint att ersätta dem med ca 250 g färsk bladspenat.
Koka havreriset enligt anvisning på förpackningen. Skölj nässlorna noga och koka dem i 2–3 min i rikligt med vatten så att de blir mjuka. Häll av vattnet och låt nässlorna svalna i en sil. Krama ur all överflödig vätska när nässlorna svalnat något och hacka dem sedan grovt.
Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och strimla salladslöken. Hacka dillen. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet.
Fräs löken mjuk i olja i en stor stekpanna. Tillsätt nässlorna och låt fräsa med under omrörning i ca 2 min. Tillsätt havreris, salladslök, dill och russin och fortsätt fräsa i 2–3 min. Krydda med salt och peppar. Smula ner fetaosten och blanda i citronskal.
Sätt ugnen på 225. Lägg ett ark filodeg på rent och torrt underlag och pensla med olja. Lägg på -ytterligare ett ark och pensla även detta. Fördela ca 2 dl av fräset längs den nedre kanten och rulla samman till en ”rulltårta”. Rulla inte för tajt, för då är det lätt att filodegen spricker när den sedan ska forma den till en rulle. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt och ringla samman den likt en kanelbulle. Upprepa med ytterligare 2 ark -filodeg och fyllning och fortsätt med denna rulle där den andra slutade, fortsätt ringla även denna runt likt en snurra. Fortsätt med alla ark tills filodeg och fyllning är slut. Pensla med lätt uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen till kopitan fått fin färg, i 30–40 min. Servera den helst genast, men det går också bra att värma upp spanakopitan mitt i ugnen i 100° tills den är varm på nytt.
Läs också: