Spaghetti alla carbonara
Spaghetti carbonara började spridas på 1950-talet i Europa. I Sverige blev den populär på 70-talet och har sedan dess hängt med. Ingredienserna i en "riktig" carbonara kan vara föremål för ändlösa diskussioner. Pastasort. Skinka, pancetta eller bacon. Hela ägg eller bara äggulor. Och så den eviga gräddens vara eller icke vara. Fettet från smör, pancetta, ost och äggulor tycks inte räcka för en del. Vissa hävdar att djupfrysta ärter har sitt berättigande i rätten. Lök brukar också komma upp till diskussion. Vissa har med vitlök, medan andra ratar den.
Och så osten - enbart parmesan eller en kombination av parmesan och pecorino? Troligtvis finns det lika många varianter som kockar.
Många varianter av pasta carbonara - vilken gillar du?
Ovan ser du det recept som vi på Allt om Mat tycker är det absolut bästa receptet på pasta carbonara. En rätt som idag finns i många varianter.
Originalreceptet på pasta carbonara sägs dock endast bestå av spagetti och dessa fem ingredienser:
• Guanciale (lufttorkad griskind med italienskt ursprung)
• Pecorinoost
• Ägg
• Salt
• Svartpeppar
Namnet A la carbonara betyder "på kolarhustruns vis" vilket den rikliga mängden svartpeppar är upphov till!
I nyare versioner av pasta carbonara (som i vårt receptet ovan) har guanciale (lufttorkad griskind) bytts ut mot bacon eller pancetta (som är italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk). Dessutom ser man ofta grädde, vitlök och/eller lök i många recept.
Och osten då? Ja, den kan skifta mellan Pecorinoost till Parmigiano.
Och så kommer vi till den stora vattendelaren: Gröna ärter! En ren smaksak, eller vad tycker du?