Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spagetti med varmrökt lax, brynt citronsmör och örtströssel

Låt sommarluncherna gå snabb så man slipper stå i köket på varma och soliga dagar. Spagetti mättar och är enkelt att göra. 

Spagetti med varmrökt lax, brynt citronsmör och örtströssel
Spagetti med varmrökt lax, brynt citronsmör och örtströssel
Spagetti med varmrökt lax, brynt citronsmör och örtströssel
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 300 gspaghetti
  • 350 gröding- varmrökt, eller lax, utan skinn och ben
  • 1citron
  • 4 dlörter- t ex persilja, gräslök
  • 2 dllök- rostad
  • 2 dlpanko- (japanskt ströbröd)
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 75 gsmör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Bryt fisken i mindre bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv det yttersta gula skalet och pressa ut 1/2 dl saft.

  2. Grovhacka örterna och lägg i en skål. Tillsätt löken och mixa slätt. Blanda örthacket med panko, citronskal, salt och peppar. Lägg strösslet på en plåt med bakplåtspapper och torka mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  4. Bryn smöret i stekpanna på medelvärme tills det doftar nötigt och är mörkt gyllenbrunt. Tillsätt citronsaften och låt koka upp.

  5. Häll av pastan, spara ca 1 dl av kokvattnet. Blanda pasta, kokvatten och smör. Blanda ner laxen i pastan och strö över örtströssel.

  6. Servera gärna med en italiensk tomat- och brödsallad: Panzanella!

Vad tyckte du om receptet?

Tips! I stället för panko kan du smula dagsgammalt bröd som får torka på plåt över natten. Strösslet håller i månader och passar till panering av fisk, pasta­rätter och annat.