Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sufflé är Jans favoritdessert. Här serveras den med chokladsås. Vill du förbereda går det bra att frysa in suffléerna och grädda dem direkt från frysen, då tar det ca 20 min att grädda.
Chokladsås: Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Koka upp mjölk och pepparfrukt och ställ åt sidan. Låt dra ca 10 min. Sila bort pepparfrukten.
Finhacka chokladen. Koka upp mjölken med grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och mixa slätt med mixerstav. Vispa i smöret och smaka av med salt. Servera såsen ljummen.
Sufflé: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, hälften av sockret och vaniljstång med frön. Ta kastrullen åt sidan. Låt dra ca 15 min så att vaniljsmaken hinner komma fram. Ta bort vaniljstången.
Vispa samman äggulorna med resten av sockret och vetemjölet. Rör kraftigt ner det i mjölken. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och täck med plastfolie. Låt kallna.
Vispa äggvitorna till fast skum tillsammans med hälften av sockret och citronsaften. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa till ett fast skum. Vänd ner ca 1/4 av marängsmeten i vaniljkrämen. Tillsätt resten av marängsmeten och vänd ner med stora luftiga tag.
Spritsa eller fyll 6-8 ugnssäkra väl smorda och sockrade portionsformar med smeten. Släta till ytan med en palett eller stekspade. Skär runt med en vass kniv så att smeten lossnar från formens kant. Ställ formarna i kylen tills de ska gräddas, högst 2 timmar.
Sätt ugnen på 200°. Värm en plåt på nedersta falsen i ugnen. Grädda suffléerna på plåten 10–12 min. Servera suffléerna genast med chokladsåsen till.