Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad

Recept på sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad. Plättarna är lättgjorda och goda med sin sötaktiga smak. Hittar du inte blomkålsris kan du grovriva blomkål i stället.

Petra Lindstrand
Sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad
Sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad
Sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 0,5sötpotatis- (ca 170 g)
  • 1 burkkikärter- (400 g) (spara spadet)
  • 0,5 dlmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 tsksalt
  • 2 mskolivolja

Sallad

  • 1gurka- liten
  • 1 knippabladpersilja
  • 0,5granatäpple
  • 1 påseblomkålsris- (300 g)
  • 1 förplinser- kokta, ekologiska, t ex Zeta (380 g)
  • 70 gsalladsmix
  • 1 dlmandlar- rostade, salta
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 mskolivolja
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tahinidressing

  • 0,5 dltahini (sesampasta)- (sesampasta)
  • 1 dlolivolja
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 tskhonung
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skala och grovskiva sötpotatisen. Lägg den i mixerskål eller matberedare och tillsätt kikärter, 1/2 dl kikärtsspad, majsstärkelse och salt. Mixa slätt.

  2. Klicka ut potatiskrämen i en stekpanna med olja. Stek på medelvärme på båda sidor tills plättarna fått fin färg, ca 5 min. Lägg plättarna på ett fat.

  3. Skiva gurkan. Repa och grovhacka persiljan. Gröp ur granatäpplet.

  4. Koka blomkålsriset i lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av i sil under kallt vatten. Skölj linserna i kallt vatten. Blanda ris, linser, salladsmix, gurka, granatäpple, persilja och mandlar. Tillsätt citronsaft, olja, salt och peppar och blanda.

  5. Dressing: Lägg tahini, olja, citronsaft, honung, salt och peppar i en skål och mixa slätt med mixerstav.

  6. Servera plättarna med sallad och dressing.

Vad tyckte du om receptet?