Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sötlimpa


Sötlimpa
 är en saftig och god limpa där färdig vetesurdeg används.

Sötlimpa
Sötlimpa
Sötlimpa

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 60 gvetesurdeg
  • 1 tskkummin- hel
  • 1,5 tsksalt
  • 5 dlrågmjöl- fint (275 g)
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)

Steg 2

  • 1 msksmör
  • 9 dlrågmjöl- fint (500 g)
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2,75 dlsirap- mörk

Pensling

  • 25 gsmör- smält

Gör så här

  1. Värm vattnet till, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt surdeg, kummin, salt, rågmjöl och vetemjöl och arbeta ihop till en lös deg. Täck degen med plastfolie, låt stå ca 1 timme i rumstemperatur.

  2. Steg 2: Blanda ner smör, råg- och vetemjöl och sirap i den första degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 16 bitar, à 30 g. Forma degbitarna till små limpor som läggs i små smorda brödformar, à 1 dl, eller på plåtar med bakplåtspapper. Forma resten av degen till fyra limpor som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 20 min.

  4. Sätt ugnen på 250°. Pensla de små limporna med smör och grädda mitt i ugnen ca 10 min.  Pensla de stora limporna med smör. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt limporna svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Malin Söderström