Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sotare med dillsmör - klassiskt recept

En gammal strömmingsklassiker som brukade stekas direkt på spishällen när man hade vedeldad spis. Servera med kokt färskpotatis eller potatismos och citron.

Sotare med dillsmör - klassiskt recept
Sotare med dillsmör - klassiskt recept
Sotare med dillsmör - klassiskt recept
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 16strömmingar
  • 3 mskgrovsalt

Dillsmör

  • 125 gsmör- mjukt
  • 3 mskdill- hackad
  • 1 tskcitronsaft
  • salt
  • svartpeppar- malen

Ättiksprit

  • 2 tskströsocker
  • 2 mskättiksprit

Tillbehör

  • färskpotatis- kokt eller potatismos
  • citron
  • dill

Gör så här

  1. Sotare: Rensa strömmingarna, men låt huvudet och ryggbenen vara kvar. Skölj strömmingarna och vänd dem sedan i grovt salt.

  2. i strömmingarna och halstra dem i 2 minuter på varje sida.

  3. Dillsmör: Blanda smöret med dill, citronsaft och krydda med salt och peppar.

  4. Ättiksprit: Rör ihop strösocker och ättika och droppa över sken.

  5. Servering: Servera de nyhalstrade strömmingarna tillsammans med dillsmör, kokt färskpotatis eller potatismos och citron. Stek gärna citronerna på båda sidor så blir syran mildare. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök