Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sotad skrei med smörad misosås, pak soi och rostad sesam

Sotad skrei med smörad misosås, pak soi och rostad sesam är god fredagsmat. En klassisk vitvinssås som smaksätts med umamistinn misopasta – fullkomligt beroendeframkallande!

Sotad skrei med smörad misosås, pak soi och rostad sesam
Sotad skrei med smörad misosås, pak soi och rostad sesam
Sotad skrei med smörad misosås, pak soi och rostad sesam
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 bitarskreitorsk- eller färsk torskrygg, gärna med skinn (à 150 g), MSC-märkt
  • 1 msksalt
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 mskolivolja

Smörad misosås

  • 1schalottenlök- liten
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2 dlvatten
  • 1,5 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 mskfiskfond- konc
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 2 mskmisopasta- vit
  • 1 tskvitvinsvinäger
  • 1 krmsalt

Pak soi

  • 500 gpak choi
  • 2 msksesamfrön- rostade
  • 1 tskflingsalt

Tillbehör

  • ris- ev

Garnering

  • oxalis

Gör så här

  1. Koka riset enligt förpackningens -anvisning om det ska serveras till.

  2. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 2 min. Tillsätt vatten, vin och fond. Låt koka upp och sedan koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Häll i grädden och tillsätt misopasta och vinäger. Koka ca 5 min. Mixa såsen med mixerstav och sila den. Krydda med salt. Tillsätt 1 msk smör och mixa såsen skummig.

  3. Sätt ugnen på 150°. Massera in salt i fisken och låt stå 1–2 min. Sota fisken i en riktigt het stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form. Häll över citronsaft och olja och tillaga fisken mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 10 min.

  4. Pak soi: Koka pak soi i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av och lägg den på tallrikar. Strö över sesamfrön och flingsalt.

  5. Lägg fisken på pak soien. Skeda över såsen. Garnera med oxalis.

Vad tyckte du om receptet?