Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sotad och kryddgravad lax

Sotad och kryddgravad lax smakar fint på julbordet. Den sotade ytan ger laxen en rostad ton utan att den smakar bränt.

Sotad och kryddgravad lax
Sotad och kryddgravad lax
Sotad och kryddgravad lax
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 glax- tunnsida från, med skinn, som varit fryst 3 dygn
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlsalt
  • 0,5 mskvitpeppar- krossad
  • 4dillstjälkar
  • 0,5 mskanis- krossad
  • 0,5 mskfänkålsfrön- krossade
  • 0,5 mskkummin- krossad

Gör så här

  1. Gnid in laxen med socker, salt och peppar. Lägg på de grovhackade dillstjälkarna och grava laxen

    i kylen 2 dygn. Vänd den några gånger under tiden.

  2. Torka av laxen med hushålls­papper och skär bort skinnet. Gnid in laxen med anis, fänkål och kummin. Sota den runt om i torr het stekpanna ca 1 minut.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Fredrik Björlin