Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den sotade laxen blev hela redaktionens favorit. Den smakade salt, lite sött och rökt på samma gång. Laxen ska frysas efter gravning och sotning.
Lax: Gnid in laxen med socker och salt. Låt den ligga i kylskåpet ca 4 timmar.
Skölj av laxen med kallt vatten och torka den med hushållspapper. Hetta upp en väl rengjord stekpanna tills den är riktigt het. Lägg laxen i pannan och ”sota” den ca 2 min per sida. Låt laxen kallna. Frys in den ca 2 dygn.
Tomater: Sätt ugnen på 100°. Lägg tomaterna i en ugns- säker form. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Tillaga tomaterna mitt i ugnen ca 2 timmar. Låt kallna. Ta fram laxen och låt den ligga i rumstemperatur ca 2 timmar.
Sparris: Skala sparrisen. Koka upp vattnet med salt och socker. Koka sparrisen tills den är nätt och jämt mjuk, 5–10 min. Doppa sparrisen i kallt vatten så att kokningen avstannar och låt rinna av. Lägg den i en ugnssäker form.
Mixa smöret med körvel, citronskal och citronsaft, salt och peppar. Klicka smöret på sparrisen. Höj ugnsvärmen till 225°. Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Hit går bra att förbereda.
Tillaga sparrisen mitt i ugnen ca 6 min. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.
Fördela sparrisen på tallrikar och lägg på laxen. Toppa med bacon och salladsskott och garnera med tomater och chips.