Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Söt & seg salmiakkola med citron

Gör dina egna lakritsstänger, det är inte svårt alls. Dessa blir söta och sega, men med härligt sting från salmiaken.

Söt & seg salmiakkola med citron
Söt & seg salmiakkola med citron
Söt & seg salmiakkola med citron
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2,5 dlvispgrädde
  • 2,5 dlströsocker
  • 1 tskcitronsaft
  • 1 msksirap- ljus
  • 2 tsklakritsgranulat
  • evhushållsfärg- några droppar svart

Att vända kolorna i

  • 23 msksalmiakpulver- finns till exempel på Panduro.

Gör så här

  1. Lägg en bit bakplåtspapper i botten på en folieform, cirka 15 × 20 centimeter.

  2. Blanda alla ingredienser utom hushållsfärgen i en tjock­ bottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills kolan har en temperatur på 122–123 grader och håller för ett kulprov. Rör om så att det inte bränner fast i botten, men rör inte hela tiden. Tillsätt hushållsfärgen.

  3. Häll ut massan i formen och låt kolan stelna i rums­ temperatur över natten.

  4. Skär kolan i bitar med vass kniv och vänd kolorna i salmiaksalt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök