Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Soppgryta med julrester

Soppgryta med julrester är en matig soppgryta som värmer i mellandagarna. Variera köttbullarna med tärnad julskinka, beroende på vad som finns kvar. Pepparrots-strössel och grovkornig senap gör att soppgrytan känns som en ny husmansklassiker!

Soppgryta med julresterSoppgryta med julresterSoppgryta med julrester
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 300 grotfrukter- blandade, t ex rotselleri, morot, kålrot eller palsternacka
  • 5kryddpepparkorn
  • 1 tsktimjan
  • 2 mskolivolja
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 12 dlvatten
  • 2kycklingbuljong- tärningar eller kalvbuljongtärningar
  • 1lagerblad
  • 4potatisar- kalla, kokta
  • 24köttbullar- stekta eller 400 g tärnad julskinka
  • 12 krmsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Pepparrotsströssel

  • 0,5citron
  • 0,5 dlpersilja- hackad
  • 2 mskpepparrot- färsk riven

Tillbehör

  • dijonsenap- grovkorning

Gör så här

  1. 1. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. Skala och skär rotfrukterna i 1–2 cm stora tärningar.

  2. Fräs lök, vitlök, rotfrukter, kryddpeppar och timjan i olja i en gryta. Tillsätt vinet och låt det koka in 2–3 min. Tillsätt vatten, buljongtärningar och lagerblad. Låt koka upp och sjud under lock 5–10 min tills rotfrukterna är nätt och jämnt mjuka.

  3. Strössel: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med persilja och pepparrot.

  4. Skär potatisen i klyftor eller skivor.  Blanda ner potatis och köttbullar eller skinka i soppgrytan. Krydda med salt och peppar. Servera med pepparrotsströssel och senap.

Vad tyckte du om receptet?