Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på grönsakssoppa med bönor, spetskål och chipotle. Det här receptet är inspirerat av en underbar soppa från marinarkeologiska museet Vrak i Stockholm. Massor av krispig kål som får koka mjuk i rökighet från chipotle och en mild beska från ölen.
Sätt ugnen på 200° varmluft. Skär bort den grövsta roten på spetskålen och skär kålen i strimlor, ca 2 cm tjocka. Lägg strimlorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 1 msk olja. Blanda runt ordentligt, gärna med händerna. Tillaga mitt i ugnen i 15–20 min tills kålen blivit lite gyllene.
Bryt blomkålen i buketter. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, tomatpuré och chiliflakes i 2 msk olja i en gryta. Häll på ölen och låt sjuda i 2–3 min.
Tillsätt vatten, blomkål, tomater, chipotle och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda under lock tills blomkålen mjuknat. Smaka av soppan med honung och krydda med salt och peppar.
Spola av bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda ner bönor och spetskål i soppan. Servera soppan med riven parmesan och surdegsbröd.
Läs också: