Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En soppa i skiraste grönt kokas på gröna ärter och/eller härliga
bondbönor. Väljer vi de bekväma gröna ärterna i frysdisken används
de som de är. Den läckra bondbönan som gömmer sig i de mjuka
baljorna kräver däremot lite pyssel: bönorna spritas och baljorna
kastas. Det grova bönskalet tas bort, enbart den gröna kärnan
används.
Till fest tar man ut svängarna ordentligt och garnerar soppan med
lyxiga pärlor av forellrom, ärter och bönor samt droppar av smaragd-
grön basilikaolja. Till vardags är det gott med t ex rostat bacon och
sprödvärmd baguette. Laga gärna soppan i förväg, den går också
utmärkt att frysa. Garnera omedelbart före serveringen.
De frysta ärterna används som de är. Bondbönorna ska spritas, kasta baljorna. Förväll bönorna 4-5 minuter, spola dem med kallt vatten i ett durkslag. Tryck ut den gröna bönan ur det grova ytterskalet (på samma sätt som man skalar skållad mandel).
Skala och finhacka löken. Värm upp oljan i en gryta. Fräs löken mjuk utan att den tar färg, ca 3 min. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt ärterna/bönorna. Låt alltsammans fräsa under omrörning 2-3 min. Tillsätt hälften av vattnet samt saltet, koka upp och sjud ca 10 min.
Finfördela i mixer. Häll soppan tillbaka i grytan och späd den med resten av vattnet och vinet. Ge soppan ett uppkok.
Servera soppan kyld eller varm. Garnera med ärter och bönor, eventuellt forellrom samt dill. Droppa över lite oliv- eller oliv- och basilikaolja.