Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommartårta med marmorerat marsipanband

En fräsch tårta med mjuka vaniljbottnar, en lätt sötsyrlig mascarponekräm, säsongens färska bär och ett marmorerat marsipanband. Bakinspiratören Emma Brink Rask visar steg för steg hur du gör den fantastiska vackra – och goda – tårtan. 

Sommartårta med marmorerat marsipanband
Sommartårta med marmorerat marsipanband
Sommartårta med marmorerat marsipanband
Foto: Emma Brink Rask

Botten

  • 1,5 dlströsocker
  • 2ägg
  • 2 tskvaniljsocker
  • 30 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver

Mascarponekräm

  • 200 gmascarpone- kylskåpskall
  • 2 dlvispgrädde- kylskåpskall
  • 1 dlflorsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 0,5citron- rivet skal och pressad saft

Garnering

  • 400 gbär- blandade
  • 300 gmarsipan- vit
  • röd pastafärg

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper

    i botten av en springform, 18–20 cm, och smörj kanterna med smör.

  2. Vispa strösocker, ägg och vaniljsocker pösigt. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Vänd ner det försiktigt och häll

    i smörmjölken. Rör ihop till en slät smet och häll den i formen.

  3. Grädda botten mitt i ugnen

    i 20–25 min, känn med en provsticka om den är färdiggräddad. Låt den kallna.

  4. Mascarponekräm: Vispa mascarpone, vispgrädde, florsocker, vaniljsocker, citronskal och saft med elvisp i en bunke.

  5. Skär bottnen på mitten till två bottnar. Spritsa eller bred ut 2/3 av krämen på den ena bottnen, försök få det lite högre runt kanten. Skär 1/3 av bären i mindre bitar och lägg dem på krämen. Lägg på den andra bottnen och stryk ut den sista krämen på och runtom tårtan. Så här långt kan du förbereda tårtan.

  6. Från detta steg följer du bilderna här under för att göra marsipanbandet.

Vad tyckte du om receptet?

1. Färga 1⁄4 av marsipanen röd. 

Foto: Emma Brink Rask

2. Rulla bitar av den vita och den röda marsipanen till längder och lägg dem lite omlott. 

Foto: Emma Brink Rask / Emma Brink Rask

3. Platta till och rulla ihop längderna till en större längd. 

Foto: Emma Brink Rask

4. Vrid den några varv runt sig själv. Vik längden dubbel. 

Foto: Emma Brink Rask / Emma Brink Rask

 

5. Tvinna längden genom att dra den åt olika håll. 

Foto: Emma Brink Rask

6. Rulla till en längd igen och upprepa proceduren.

Foto: Emma Brink Rask / Emma Brink Rask

 

7. Kavla ut marsipanen till ett band, 2–3 mm tjockt. Mät runt din tårta hur långt bandet behöver vara och mät höjden på tårtan för att veta hur brett bandet ska vara, det får gärna vara lite högre än tårtan. 

Foto: Emma Brink Rask

8. Skär bandet med en kniv eller pizzaslicer och rulla ihop det.

Foto: Emma Brink Rask / Emma Brink Rask

9. Rulla ut marsipanbandet runt tårtan. Klipp av det vid skarven om det behövs. Tryck till försiktigt med händerna så att bandet fäster. Garnera tårtan med resten av de färska bären

Foto: Emma Brink Rask / Emma Brink Rask