Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommarpaj med färska bär och mascarpone

Recept på sommarpaj med färska bär och mascarpone. Mandelmassebottnar kan du baka i förväg och frysa in. Bara att fylla och grädda när du ska ha kalas.

Sommarpaj med färska bär och mascarpone
Sommarpaj med färska bär och mascarpone
Sommarpaj med färska bär och mascarpone
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 gmandelmassa
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2,5 dlvetemjöl

Fyllning

  • 0,5vaniljstång
  • 5äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 250 gmascarponeost
  • 2 mskmjölk
  • 250 gbär- t ex hallon, blåbär, björnbär

Garnering

  • 250 gbär- t ex hallon, blåbär, björnbär
  • florsocker

Tillbehör

  • grädde- vispad

Gör så här

  1. Riv mandelmassan grovt. Skär smöret i tärningar och blanda med mandelmassa och mjöl till en deg. Tryck ut degen i en form med veckad kant och löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 175°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Fyllning: Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor och socker fluffigt. Rör ut mascarponeosten med mjölken. Blanda ost och vaniljfrön med ägg- och sockerblandningen. Häll krämen i formen. Strö bären över fyllningen. Grädda mitt i ugnen 30–35 min. Låt kallna.

  4. Garnering: Garnera kakan med färska bär. Pudra över florsocker. Servera pajen ljummen eller kyld med en klick vispgrädde.

Vad tyckte du om receptet?