Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommarens bärpaj

Vilka bär du väljer är en smaksak. Här har vi blandat jordgubbar, hallon, blåbär med mer exotisk physalis, men persikor och aprikoser skurna i klyftor blir också gott.

Sommarens bärpaj
Sommarens bärpaj
Sommarens bärpaj

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 2 mskströsocker
  • 125 gsmör
  • 1äggula

Creme patissiere

  • 3 dlmjölk
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 3äggulor

Fyllning

  • 250 gjordgubbar
  • 1 dlhallon
  • 1 dlblåbär
  • 20physalis

Gelé

  • 4gelatinblad
  • 0,75 dlsaft- koncentrerad, t ex jordgubb
  • 1,25 dlvatten

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl och socker. Arbeta in smöret med fingrarna och sist äggulan. Eller kör alltsammans helt kort i matberedaren.

  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm diameter. Kyl den 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 200°. Grädda formen mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt den svalna.

  4. Creme patissiere: Vispa ihop och koka upp mjölk, socker och majsstärkelse i en rostfri kastrull. Sänk sedan värmen till låg. Rör samman äggulorna och vispa ner dem. Fortsätt vispa över värme tills krämen tjocknar, häll då genast upp den i en skål och låt den kallna.

  5. Gelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm saft och vatten, lyft upp och smält gelatinbladen däri. Kyl och rör om emellanåt.

  6. Bred ut krämen i pajskalet, lägg bären ovanpå. Och när gelét har börjat bli simmigt skedar du det över bären.

Vad tyckte du om receptet?