Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommarbullar med mandel, flädersaft och fläderglasyr

Stora saftiga bullar med fyllning av mandel och fläder, toppade med fläderglasyr, pistaschnötter och blommor. Vänta med glasyr och garnering om bullarna ska frysas. 

Sommarbullar med mandel, flädersaft och fläderglasyrSommarbullar med mandel, flädersaft och fläderglasyrSommarbullar med mandel, flädersaft och fläderglasyr
Bullar med flädersaft och fläderglasyr Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 50 gjäst för söta degar
  • 150 gsmör
  • 5 dlmjölk
  • 1ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 krmsalt
  • 13 dlvetemjöl- (780 g)

Fyllning

  • 200 gmandelmassa
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 2 mskkonc flädersaft

Pensling

  • 1ägg

Glasyr

  • 2 dlflorsocker
  • 2 mskkonc flädersaft

Garnering

  • 2 mskpistaschnötter- hackade
  • blommor- torkade, t ex rosor och blåklint
  • fläderblommor- färska, ev

Gör så här

  1. Smula ner jästen i degskålen. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 25°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degspadet.

  2. Tillsätt ägg, socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta till en fin lagom fast deg i ca 5 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

  3. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med smör och saft.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den lätt. Dela den i två bitar. Kavla ut den ena biten till en platta, 30 x 40 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen. Skär den i 7-8 bitar. Ställ dem i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa i ca 45 min. Sätt ugnen på 225°.

  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min tills de fått fin färg. Låt svalna.

  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och flädersaft och bred eller pensla på bullarna. Garnera med pistaschnötter och blomblad.

Vad tyckte du om receptet?