Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Solrospaj med lax och babyspenat

Spenat är gott i kombination med lax i den här pajen som har solroskärnor i pajskalet

Solrospaj med lax och babyspenat
Solrospaj med lax och babyspenat
Solrospaj med lax och babyspenat
Thomas Carlén

Pajdeg

  • 1 dlsolroskärnor
  • 3,25 dlvetemjöl
  • 150 gsmör
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 1 stfänkål
  • 3 stselleri- stjälkar
  • 1 stpurjolök
  • 150 gbabyspenat
  • 2 mskdill- grovhackad
  • salt- peppar

Äggstanning

  • 4 stägg- stora
  • 3,5 dlmatlagningsgrädde
  • salt
  • peppar

Dekoration

  • 400 glax- kallrökt, i skivor
  • dillkvistar
  • babyspenat- en näve

Gör så här

  1. Ugn: 225 grader

  2. Lägg solroskärnor, vetemjöl och smör i matberedarens skål med kniven monterad. Kör tills det blir en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll.

  3. Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten, cirka 26 centimeter i diameter. Täck med plastfolie och ställ in i kylen, cirka 30 minuter.

  4. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda pajskalet, cirka 10 minuter i mitten av ugnen.

  5. Skölj, dela och skär fänkål och selleristjälkar i tunna skivor. Dela, skölj och skär purjolöken i skivor. Skölj spenaten och låt den rinna av. Fräs fänkål, selleri och purjolök i smör i en stekpanna tills grönsakerna blir mjuka, cirka 5 minuter.

  6. Tillsätt spenaten i slutet av stekningen och rör ner dillen. Salta och peppra lätt. Fördela i pajskalet.

  7. Vispa samman ägg och matlagningsgrädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen, cirka 25 minuter

  8. Låt pajen svalna något. Rulla ihop laxskivorna till rosor och lägg runt pajens kant.

  9. Dekorera med dillkvistar. Lägg spenat i mitten. Servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök