Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Solroskrans

Perfekt buffébröd i form av en blomma där man bryter av sin egen bit.

Solroskrans
Solroskrans
Solroskrans
Foto: Åsa Swanberg / Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 10 gjäst
  • 2,5 dlvatten
  • 6 dldinkelsikt
  • 1 mskhonung
  • 0,5 msksalt
  • 1 dlsolroskärnor

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vattnet i bunken till en köksassistent. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i minst 10 min. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

  2. Lägg bakplåtspapper på en plåt och pudra det med vetemjöl. Stjälp ut degen på plåten och forma den till en ring, ca 20 cm i diameter. Stansa ut ett hål, 7–8 cm i diameter, i mitten med en utstickare eller ett glas. Pudra över vetemjöl, lägg på en bakduk och låt brödet jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

  3. Ta en kökssax och håll den i 45 graders vinkel och klipp jack på ovansidan av degen ända ner till plåten. Dra försiktigt ut degbiten efter varje klipp utåt från kransen. Sätt in brödet mitt i ugnen, sänk ugnsvärmen till 225 grader och grädda brödet i 25–30 min. Låt det svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?