Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Solgul tomatsoppa med basilikaolja

Kall och svalkande sommarsoppa som med fördel görs dagen före servering så att smakerna får mogna i kylen.

Solgul tomatsoppa med basilikaolja
Solgul tomatsoppa med basilikaolja
Solgul tomatsoppa med basilikaolja
Foto: Ove Lindfors

Rostade grönsaker

  • 1tomater- gula
  • 2paprikor- gula
  • 1gul lök
  • 4vitlöksklyftor
  • 3 mskolivolja

Soppa

  • 3 krmsambal oelek- cirka
  • 1,5 mskkycklingfond
  • 3 mskäppelcidervinäger
  • 3 mskolivolja
  • 4 krmströsocker
  • 5 dlvatten- kallt
  • salt

Basilikaolja

  • 1 krukabasilika
  • 1 dlolivolja
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär varje tomat i fyra tjocka skivor. Kärna ur paprikorna och skär varje paprika i fyra klyftor. Skala löken och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftorna.

  2. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Rosta i övre delen av ugnen cirka 25 minuter.

  3.  Ta ut och lägg paprikan i en plastpåse 10–15 minuter, då lossnar skalet lättare. Dra skalet av paprikan. Låt grönsakerna kallna.

  4. Soppan: Mixa alla grönsaker med sin vätska, sambal oelek, fond, vinäger, olivolja och socker. Späd med lite vatten i taget, mängden beror på hur mycket vätska som finns i grönsakerna. Smaka av med salt.

  5.  Låt smakerna mogna i kylen. Ringla basilikaolja i den kalla soppan vid servering.

  6.  Basilikaolja: Mixa ingredienserna med mixerstav.

Vad tyckte du om receptet?