Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sockerkringlor med kardemumma är godast nygräddade, men kan också frysas in utan garnering. Genom att bryna smöret får det en god och nötig smak, men vanligt smält smör fungerar förstås utmärkt också.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölet. Blanda i smöret, i klickar, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta kraftigt ihop till en lite kladdig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk, knåda den lätt och dela den i två bitar. Forma bitarna till längder och skär varje längd i 20 bitar. Rulla bitarna till ca 30 cm långa längder. Forma dem till kringlor.
Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Vid servering: Bryn smöret i en kastrull tills det börjar skumma och dofta nötigt. Pensla bullarna med smöret och doppa i socker.
Kringlorna är godast nygräddade, men kan också frysas in utan garnering. Sprödvärm försiktigt vid servering, om de varit frysta, och toppa med smör och socker.