Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på sockerkaka med rabarber och hemgjort strössel med vit choklad.
Det är enkelt att klä även krusiga sockerkaksformar med bakplåtspapper. Fukta först papperet med kallt vatten, så blir det formbart.
Ansa och skär rabarber i ca 1/2 cm stora bitar. Blanda rabarber och socker i en kastrull och låt stå i rumstemperatur tills den saftar sig, i ca 30 min. Koka upp och sjud på svag värme under omrörning i 5-8 min. Sila ifrån det mesta av vätskan och låt rabarbern kallna.
Strössel: Hacka choklad och mandel. Blanda ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Blanda i choklad och mandel.
Kaksmet: Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl och bakpulver. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör- och mjölkblandningen. Rör ner mjölet. Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Sätt formen i nedre delen av ugnen och grädda kakan i ca 15 min.
Ta kakan ur ugnen och klicka över rabarbern. Toppa med strössel och grädda i ytterligare ca 30 min tills kakan är klar, känn med en provsticka. Servera den silade rabarbersirapen vid sidan av.
Recept från Mitt kök