Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sockerkaka med saffran och brynt smör

Recept på saffranssockerkaka. Ett bra alternativ om du inte vill eller hinner baka något annat med saffran.

Liselotte Forslin
Sockerkaka med saffran och brynt smör
Sockerkaka med saffran och brynt smör
Sockerkaka med saffran och brynt smör
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 3ägg
  • 3 dlströsocker
  • 1 pktsaffran- (0,5 g)
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 1 krmsalt
  • 1 dlvispgrädde

Garnering

  • 2 mskflorsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Bryn smöret tills det blir gyllene och doftar 

    nötigt. Låt svalna. 

  2. Vispa ägg och socker pösigt tillsammans med saffranet. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd i det. Blanda smör och grädde och rör ner i smeten.

  3. Häll smeten i en smord och ­bröad kransform, 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min tills en provsticka är torr när den sticks i kakan.

  4. Låt kakan svalna i formen i ca 5 min innan den stjälps upp och får kallna. Pudra över florsocker vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

Fler mjuka kakor bakade med saffran hittar du här: