Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snabbrimmad lax med saltgurka, pepparrot, smetana, honung och dill

Len, rimmad lax i spännande kombination med smetana och pepparrot. När tillbehören är hackade och klara och laxen färdigrimmad är det sedan bara att lägga upp.

Petra Lindstrand
Snabbrimmad lax med saltgurka, pepparrot, smetana, honung och dill
Snabbrimmad lax med saltgurka, pepparrot, smetana, honung och dill
Snabbrimmad lax med saltgurka, pepparrot, smetana, honung och dill
Foto: Helén Pe/Expressen

Ingredienser

  • 360 glaxfilé- av backloin, t ex Fröya eller Salma
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 msksalt- + 1 msk
  • 5 dlvatten
  • 2saltgurkor
  • 20 gknäckebröd- tunt, t ex surdegsknäcke
  • 1 bitpepparrot- (ca 5 cm)
  • 4 msksmetana
  • 1 krukadill
  • 25 gärtskott- eller andra skott
  • 1 mskacaciahonung- flytande
  • 1 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skär laxen i cm-tjocka skivor tvärs över. Blanda socker och 1/2 msk salt och strö över laxen. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 min. 

  2. Vispa ihop 1 msk salt och vatten tills saltet lösts upp. Spola laxskivorna med kallt vatten och lägg dem i saltlagen. Låt stå i ca 10 min. Häll bort vätskan och låt laxen rinna av.

  3. Fintärna gurkan. Krossa knäckebrödet i mindre bitar. Skala och finriv pepparroten.

  4. Fördela laxen på tallrikar. Klicka eller spritsa smetana på tallrikar. Strö över gurka, pepparrot och knäcke. Garnera med dill och ärtskott. Ringla över honung och mal över peppar.

Vad tyckte du om receptet?