Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snabblunch med bönor och kantareller

Snabblagad kantarell och bönsallad. Bönorna mättar och ger bra ­proteiner. Toppa gärna med ­timjan – alltid gott till svamp.

Snabblunch med bönor och kantareller
Snabblunch med bönor och kantareller
Snabblunch med bönor och kantareller
Recept på snabblunch med bönor och kantareller. Foto: Helen Pé

Ingredienser

  • 200 gkantareller- eller annan svamp
  • 4morötter
  • 8körsbärstomater- gärna i olika färger
  • 1 mskrapsolja- + 1 msk
  • 0,5 tsksalt- + 1/2 tsk
  • 500 gkidneybönor- kokta
  • 8 skivorvitt bröd- riktigt tunna
  • 100 gost- lagrad
  • 1 msksmör
  • 1vitlöksklyfta

Dressing

  • 1citron
  • 1 dlrapsolja
  • 1 mskhonung
  • 0,5 tsksalt

Garnering

  • örter

Gör så här

  1. Ansa svampen och skär den eventuellt i mindre bitar.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär morötterna i stavar. Halvera tomaterna. Blanda morötter och tomater med 1 msk olja och 1/2 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Dressing: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda citronskal och -saft, olja, honung och salt.

  4. Skölj av bönorna med kallt ­vatten och låt rinna av. Blanda ­bönorna med morötter och tomater och hälften av dressingen.

  5. Stek brödet i 1 msk olja tills det fått fin färg. Bryt i mindre bitar. Bryt osten i bitar. Strö bröd och ost över salladen.

  6. Stek svampen i smör tills all vätska kokat in. Skala och finhacka vitlöksklyftan och låt den steka med. Krydda med 1/2 tsk salt.

  7. Toppa salladen med svamp och garnera med örter. Servera med resterande dressing.

Vad tyckte du om receptet?