Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snabb tiramisu

Snabb tiramisu är en italiensk klassiker där fluffig kaffekräm varvas med marsalavinsindränkta kex.

Snabb tiramisu
Snabb tiramisu
Snabb tiramisu
Marsala, det söta starkvinet från Sicilien, blir en sällsamt god kombination till tiramisu. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 3 dlvispgrädde
  • 250 gmascarponeost
  • 1 dlflorsocker
  • 3,5 mskespressokaffe- 0,5 + 3 msk, kallt
  • 0,5 pktsavoiardikex- (à 200 g)
  • 2 mskFlorio Marsala superiore dolce
  • 50 gchoklad- mörk (70 %)

Gör så här

  1. Vispa grädde, mascarpone, florsocker och ½ msk kaffe fluffigt med elvisp.

  2. Lägg ut kexen på ett fat. Blanda 3 msk kaffe och marsala och ringla över. Låt kexen suga upp vätskan. Riv chokladen.

  3. Bred ut lite kräm i botten på glas. Lägg ett lager kex över, därefter kräm, hälften av den rivna chokladen och kex och sist kräm. Låt gärna stå ca 1 timme i kylen.

  4. Garnera med den sparade chokladen och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Vin till desserten

Något sött i glaset till efterrätten eller desserten både förhöjer och ramar in måltiden. Tänk på att vinet bör vara minst lika sött eller sötare än desserten. Många söta viner görs i praktiska halvflaskor.

Till tiramisu med de mjuka krämiga smakerna som samtidigt är luftiga med kaffearomer och choklad gör att marsala, det söta starkvinet från Sicilien, blir en sällsamt god kombination.

Floria Marsala Superiore Dolce 2014 (8403) Italien, 69 kr (37,5 cl). Söt knäckig smak med apelsinton.