Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smultron med yoghurtglass och brittle

Brittle är engelsmännens namn på knäckigt bräck av sirap och socker.

Smultron med yoghurtglass och brittle
Smultron med yoghurtglass och brittle
Smultron med yoghurtglass och brittle
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 dlsmultron- (100 g)
  • 4äggulor
  • 1 dlflorsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 4 dlvispgrädde
  • 2 dlyoghurt- turkisk eller grekisk
  • 2 mskDrambuie- whiskylikör

Brittle

  • 4 mskströsocker
  • 2 msksirap- ljus
  • 1 tskbakpulver

Smultronsirap

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 4 dlsmultron- (400 g)

Tillbehör

  • 2 dlsmultron

Gör så här

  1. Snoppa och mosa smultronen. Vispa ihop äggulor, florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden för sig till fast skum.

  2. Rör ihop äggvispet med grädde, yoghurt, likör och de mosade bären. Häll smeten i en avlång form, ca 1 1/2 liter, klädd invändigt med plastfolie. Frys minst 5 timmar.

  3. Brittle: Smörj en silpatmatta eller ett bakplåtspapper med smör. Koka ihop socker och sirap 4-5 min till 145°. Rör om då och då.

  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt bakpulvret. Rör om hastigt, massan börjar genast skumma. Häll upp direkt på silpatmattan eller bakplåtspapperet. Låt stelna och bryt sedan i bitar.

  5. Sirap: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i bären och koka ca 2 min. Sila lagen och låt den sjuda ytterligare ca 2 min. Låt sirapen kallna.

  6. Ta fram yoghurtglassen ca 10 min före servering. Stjälp upp den och skär i skivor.

  7. Lägg upp yoghurtglassen på tallrikar. Lägg på brittle, brutet i mindre bitar. Garnera med smultron och ringla över smultronsirap.

Vad tyckte du om receptet?