Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smulpajskladdkaka med äpple

Recept på smulpajskladdkaka med äpple. Här kombineras kladdkaka med smaken av äppelpaj. En riktig höjdare! Vit kladdkaka toppas med äpple och smulpajsdeg. Servera kakan med vispad grädde.

Smulpajskladdkaka med äpple
Smulpajskladdkaka med äpple
Smulpajskladdkaka med äpple
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 200 gvit choklad
  • 0,5citron
  • 200 gsmör
  • 135 gströsocker- (1,5 dl)
  • 3ägg
  • 120 gvetemjöl- (2 dl)

Smuldeg

  • 75 gsmör
  • 60 gvetemjöl- (1 dl)
  • 50 gströsocker- (drygt 0,5 dl)
  • 30 ghavregryn- (knappt 1 dl)
  • 1 tskvaniljsocker

Topping

  • 2äpplen
  • 35 gströsocker- (knappt 0,5 dl)

Gör så här

  1. Smuldeg: Blanda ihop smör, mjöl, socker, havregryn och vaniljsocker.

  2. Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen har smält.

  3. Vispa socker och ägg lätt. Blanda ner smörblandningen i äggsmeten. Vänd i mjöl, citronskal och citronsaft. Häll smeten i en springform med ett bakplåtspapper i botten, 22–24 cm i diameter.

  4. Topping: Kärna ur äpplena med en äppelurkärnare. Skiva äpplena tunt, gärna på en mandolin. Lägg på äppelskivorna i formen i ett cirkel­format mönster. Strö över socker och sedan smulpajsdegen. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 25 min. Ta ut kakan och låt den svalna. Låt den stå i kylen i ca 6 tim.

Vad tyckte du om receptet?