Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smulpaj med äpplen och kolasås

Recept på smulpaj med äpple. Massor med friska äpplen sötade med kolasås, i botten och på toppen en sötsalt och knaprig smuldeg. Receptet är i grunden en enkel smulpaj men med aningen salt i degen. Till den här pajen passar fasta äpplen bäst.

Smulpaj med äpplen och kolasåsSmulpaj med äpplen och kolasåsSmulpaj med äpplen och kolasås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 gsmör- kallt
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 2 krmsalt

Fyllning

  • 68äpplen- av fast sort t ex Alice, Aroma, Gravensteiner, Ingrid Marie, Åkerö
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 msksmör
  • 0,5 dlkolasås

Tillbehör

  • florsocker
  • vaniljglass- eller vaniljsås
  • kolasås- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Skär smöret i tärningar.

  2. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt smörtärningarna. Nyp ihop mjölblandning och smör med fingrarna till en smulig deg.

  3. Lägg hälften av degen i botten på formen och tryck till den lätt. Förgrädda botten i nedre delen av ugnen ca 10 min. Det gör att pajen inte blir degig i botten.

  4. Kärna ur och skär äpplena i klyftor och därefter i tunna skivor. Blanda äppelskivorna med citronsaft och stek dem mjuka i smör på medelvärme 5–10 min. Häll äppelskivorna på den förgräddade botten. Ringla över kolasåsen. Strö över resterande smuldeg.

  5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna. Pudra pajen med florsocker. Servera med vaniljglass eller vaniljsås och gärna extra kolasås.

Vad tyckte du om receptet?