Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på smulpaj med äpple. Massor med friska äpplen sötade med kolasås, i botten och på toppen en sötsalt och knaprig smuldeg. Receptet är i grunden en enkel smulpaj men med aningen salt i degen. Till den här pajen passar fasta äpplen bäst.
Sätt ugnen på 200°. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Skär smöret i tärningar.
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt smörtärningarna. Nyp ihop mjölblandning och smör med fingrarna till en smulig deg.
Lägg hälften av degen i botten på formen och tryck till den lätt. Förgrädda botten i nedre delen av ugnen ca 10 min. Det gör att pajen inte blir degig i botten.
Kärna ur och skär äpplena i klyftor och därefter i tunna skivor. Blanda äppelskivorna med citronsaft och stek dem mjuka i smör på medelvärme 5–10 min. Häll äppelskivorna på den förgräddade botten. Ringla över kolasåsen. Strö över resterande smuldeg.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna. Pudra pajen med florsocker. Servera med vaniljglass eller vaniljsås och gärna extra kolasås.