Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörstekt kavring med oströra och fikonkompott

Recept på smörstekt kavring med cheddaroströra och fikonkompott. Det bästa av julen i en munsbit! Alla komponenter går fint att förbereda och klicka ut på den smörstekta kavringen när det är dags att servera.

Smörstekt kavring med oströra och fikonkompott
Smörstekt kavring med oströra och fikonkompott
Smörstekt kavring med oströra och fikonkompott
Smörstekt kavring med cheddaroströra och kompott Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 34 skivorkavring
  • 3 msksmör

Fikonkompott

  • 5fikon- färska
  • 0,5citron
  • 1 dlsyltsocker
  • 0,51 mskmörk rom- ev

Cheddarröra

  • 100 gcheddarost- riven
  • 1 dlcrème fraiche
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • 0,5 dlvalnötter
  • timjankvistar

Gör så här

  1. Fikonkompott: Skär bort skaften från fikonen och skär frukten i bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Lägg fikonen i en kastrull tillsammans med citronskal, citronsaft och socker. Tillsätt eventuellt rom. Koka upp och låt sjuda i 15–20 min tills det tjocknat. Ta kastrullen från plattan och mixa hastigt med stavmixer så att de grövsta bitarna finfördelas. Låt kallna.

  2. Cheddarröra: Mixa cheddar och crème fraiche till en slät kräm. Krydda med salt och peppar.

  3. Rosta valnötterna på medelvärme i en torr panna tills de är gyllene. Låt kallna och hacka dem grovt.

  4. Skär kavringen i bitar, ca 4x4 cm. Stek dem gyllene på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg dem på ett serveringsfat och låt kallna.

  5. Toppa kavringen med en klick cheddarröra och lite fikonkompott. Avsluta med hackade valnötter och några timjanblad.

Vad tyckte du om receptet?