Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörstekt abborre med kantareller, ärtsallad och hasselnötsdressing

Smörstekt abborre med kantareller, ärtsallad och hasselnötsdressing är en välkänd och god smakkkombination.

Smörstekt abborre med kantareller, ärtsallad och hasselnötsdressingSmörstekt abborre med kantareller, ärtsallad och hasselnötsdressingSmörstekt abborre med kantareller, ärtsallad och hasselnötsdressing
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 gabborrfilé- eller gösfilé med skinn, fjällad
  • 150 gspritärter
  • 150 gsockerärter
  • 400 gkantareller
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt- + 3/4 tsk
  • 1 krmvitpeppar- nymald + 1 krm
  • 50 gsmör
  • 1 dlhasselnötter- halverade, rostade

Dressing

  • 0,5citron
  • 0,5 dlhasselnötsolja
  • 1 tskdijonsenap
  • 1 tskhonung
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald
  • 50 gärtskott

Garnering

  • 1 krukakörvel

Gör så här

  1. Dressing: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda citronskal och -saft med olja, senap och honung. Krydda med salt och peppar. Blanda i ärtskotten.

  2. Sprita ärterna. Halvera sockerärterna på diagonalen. Koka ärter och sockerärter i lättsaltat vatten ca 1 minut. Skölj i kallt vatten, låt rinna av.

  3. Rensa svampen och stek den krispig i olja tills all vätska kokat in och svampen har fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. "Byxa” abborren. Stek fisken i smör med skinnsidan ner tills den blir blir gyllenbrun, ca 3 min på varje sida, beroende på tjocklek. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Blanda svamp, ärter och nötter. Häll över dressingen.

  6. Lägg salladen på tallrikar och toppa med den nystekta abborren. Garnera med ärtskott och körvel.

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept av Fredrik Eriksson, och restaurangen på Nationalmuseum: