Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörrebröd med råbiff och klassiska tillbehör

Råbiff är en klassisk favoriträtt som här serveras som smörrebröd. Förr gjordes råbiff oftast av oxfilé, men andra magra styckningsdetaljer fungerar precis lika bra. Fråga din handlare om du är osäker. För dig som har tillgång till viltkött passar det utmärkt till råbiff.

Smörrebröd med råbiff och klassiska tillbehörSmörrebröd med råbiff och klassiska tillbehörSmörrebröd med råbiff och klassiska tillbehör
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 600 gnötkött- för råbiff, t ex biff, rostbiff, slaktarfilé, innanlår 
  • 4 krmsalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • 4 tskdijonsenap
  • 4 skivordanskt rågbröd
  • 100120 gsikrom- avrunnen
  • 4äggulor
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 0,75 dlgräslök- hackad
  • 2 dlrödbeta- kokt, hackad
  • 1 dlkapris- urkramad
  • 1,25 dlrödlök- hackad
  • 4 mskpepparrot- finriven

Gör så här

  1. Putsa köttet från eventuella senor. Skär köttet i mindre bitar. Mixa köttet hastigt i matberedaren, använd pulsknappen. Lägg köttet i en skål och arbeta in salt och peppar. Forma köttet till fyra råbiffar, gärna med en utstickare.

  2. Bred senap på bröden och lägg på råbiffen. Toppa med sikrom formad som en ring. Lägg en äggula i varje hål. Mal över peppar och strö på lite av gräslöken.

  3. Lägg resterande tillbehör i små högar runt smörrebrödet. Servera genast.

Gör så här

  1. Eftersom råbiff är rått kött finns en risk att den som äter utsätts för skadliga bakterier (framför allt salmonella och ehec). Men det finns sätt att minska risken. Så här skriver Livsmedelsverket: ”Då bakterier huvudsakligen finns på köttytan kan putsning av ytliga hinnor på köttet vara en åtgärd som minskar halter av bakterier på köttet. Ett annat sätt som troligen är effektivare är att först värmebehandla ytan och sen putsa köttet. Värmebehandlingen kan göras antingen genom att doppa hela köttstycket i kokande vatten eller att bryna det runtom. För båda dessa metoder saknas det dock data att bedöma hur stor effekt det kan ha.”

Vad tyckte du om receptet?