Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörrebröd med paté och vingelé

Smörrebröd med pastej, knaperstekt bacon och champinjoner är det danska originalet. Men med en skiva fransk lantpaté och hemgjord vingelé blir det ännu festligare.

Smörrebröd med paté och vingeléSmörrebröd med paté och vingeléSmörrebröd med paté och vingelé
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 46 skivorbacon- gärna ekologiskt
  • 100 gchampinjoner
  • 1 msksmör
  • 4 skivordanskt rågbröd
  • 2 skivorlantpaté- stora (à 150 g)

Vingelé

  • 1,5gelatinblad
  • 0,5 dldessertvin- + 0,5 dl, sött mousserande eller hantverksmässigt tillverkad äppelmust

Garnering

  • persilja- hackad

Gör så här

  1. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Värm 0,5 dl vin. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i vinet. Tillsätt resten av vinet. Häll blandningen i en djup tallrik. Låt stelna i kylen i ca 4 tim.

  2. Halvera baconskivorna tvärsöver och knaperstek dem. Låt rinna av på hushållspapper. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem i smör tills de fått fin färg.

  3. Skär patéskivorna i 2 skivor vardera på diagonalen. Lägg dem på bröden. Toppa med bacon och champinjoner.

  4. Skär gelén i små tärningar och ”droppa” över patén. Strö på hackad persilja och servera.

Vad tyckte du om receptet?