Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgifflar med vaniljglasyr

Klassiska gifflar med smörig vaniljglasyr.

Smörgifflar med vaniljglasyrSmörgifflar med vaniljglasyrSmörgifflar med vaniljglasyr
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk
  • 15 dlvetemjöl special
  • 2 dlströsocker
  • 1 tsksalt
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1ägg

Fyllning

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 2 mskljus sirap
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)

Pensling

  • 1ägg- lätt uppvispat

Glasyr

  • 100 gsmör
  • 4 dlflorsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 1 nypasalt
  • 0,5vaniljstång
  • flingsalt

Gör så här

  1. Vetedeg: Arbeta ihop jäst, mjölk, vetemjöl, strösocker, salt, smör och ägg i en köksassistent med degkrok. Arbeta degen i ca 10 min på medelhastighet till en fin och elastisk deg. Degen skall vara ganska lös men tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs.

  2. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylskåp i 1 timme.

  3. Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till en jämn och krämig fyllning.

  4. Dela degen i två delar och kavla ut en i taget till en rektangel, 30 x 70 cm.

  5. Bred ut hälften av smörfyllningen på degen och vik degen från långsidan två gånger, så att det totalt blir tre lager. Kavla degen en aning och skär den sedan i 16 avlånga bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med den andra degen. Låt bullarna jäsa i 1 ½ timme.

  6.  Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min, tills de har en fin gyllene färg.

  7. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Tillsätt florsocker, vatten, salt och frön från ½ delad och urskrapad vaniljstång. Toppa gifflarna med glasyren när de svalnat. Avsluta med att ev strö över lite flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?