Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassiska gifflar med smörig vaniljglasyr.
Vetedeg: Arbeta ihop jäst, mjölk, vetemjöl, strösocker, salt, smör och ägg i en köksassistent med degkrok. Arbeta degen i ca 10 min på medelhastighet till en fin och elastisk deg. Degen skall vara ganska lös men tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs.
Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylskåp i 1 timme.
Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till en jämn och krämig fyllning.
Dela degen i två delar och kavla ut en i taget till en rektangel, 30 x 70 cm.
Bred ut hälften av smörfyllningen på degen och vik degen från långsidan två gånger, så att det totalt blir tre lager. Kavla degen en aning och skär den sedan i 16 avlånga bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med den andra degen. Låt bullarna jäsa i 1 ½ timme.
Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min, tills de har en fin gyllene färg.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Tillsätt florsocker, vatten, salt och frön från ½ delad och urskrapad vaniljstång. Toppa gifflarna med glasyren när de svalnat. Avsluta med att ev strö över lite flingsalt.