Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgåstårta på focaccia med tonfisk och tapenade

Smörgåstårta på focaccia med tonfisk och tapenade
Smörgåstårta på focaccia med tonfisk och tapenade
Smörgåstårta på focaccia med tonfisk och tapenade
Foto: Åsa Dahlgren

Hemgjord focaccia

  • 0,5 pktjäst
  • 3,5 dlvatten
  • 0,5 dlolivolja
  • 1 tsksalt
  • 1 dlgrahamsmjöl
  • 7 dlvetemjöl
  • 2 mskolivolja- att ringla över
  • 170 goliver- svarta utan kärna
  • 0,5 dlpersilja- finhackad
  • 4sardeller
  • 2 mskolivolja
  • 2 tskcitron- pressad

Fyllning 1

  • 170 goliver- svarta utan kärna
  • 0,5 dlpersilja- finhackad
  • 4sardeller
  • 2 mskolivolja
  • 2 tskcitron- pressad

Fyllning 2

  • 1,5tonfisk i olja
  • 1 dlmajonnäs
  • 1 dlgräddfil
  • 2 mskkapris
  • 2 tskdijonsenap
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 2 dlmajonnäs
  • 2 dlgräddfil
  • rucola

Topping

  • 1,5 burktonfisk i olja
  • 100 gserranoskinka
  • 3ägg- kokta kalla
  • 20svarta oliver
  • 2 mskkapris

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig. Tillsätt olivolja, salt, grahamsmjöl och vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Tillsätt inte mer mjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter.

  2. Häll degen - utan att arbeta den - i en smord långpanna, cirka 30x20 cm. Nagga med en gaffel. Låt degen jäsa i 30-40 minuter.

  3. Häll på lite olivolja och grädda brödet i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter.

  4. Låt brödet svalna på ett galler. När brödet är kallt - skär bort kanterna och dela det i 3 bottnar.

  5. Gör under tiden fyllningarna: Mixa oliver, persilja, sardeller, olivolja och citron till en röra med hjälp av en stavmixer.

  6. Blanda avrunnen tonfisk, majonnäs, gräddfil, kapris, dijonsenap, salt och peppar till en röra.

  7. Bred fyllning 1 ovanpå den nedre bottnen. Lägg på en botten och bred på fyllning

  8. Lägg på den övre bottnen. Blanda majonnäs och gräddfil till en röra. Bred röran över hela smörgåstårtan. Garnera med tonfiskbitar som du lägger i högar, skinka formade till rosor, äggklyftor, oliver och kapris.

  9. Garnera med rucola runtom på sidorna. Ställ tårtan kallt tills det är dags att servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök