Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgåstårta med varmrökt lax och krabba

Recept på god och matig smörgåstårta med varmrökt lax och krabba.

Smörgåstårta med varmrökt lax och krabba
Smörgåstårta med varmrökt lax och krabba
Smörgåstårta med varmrökt lax och krabba
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 8 skivorlandgångsbröd

Laxfyllning

  • 1 dlturkisk yoghurt
  • 1 dlmajonnäs
  • 250 gvarmrökt lax
  • 0,5äpple- grovrivet
  • 2 mskpepparrot- finriven
  • 2 mskgräslök- skivad
  • salt- peppar

Krabbfyllning

  • 2 burkarsalladskrabba- à 170 g
  • 1 dlturkisk yoghurt
  • 1 dlmajonnäs
  • 1vitlöksklyfta- riven
  • 2 mskchilisås
  • salt- peppar

Till garnering

  • 2 dlcrème fraiche
  • 100 gfärskost
  • 0,5citron- ekologisk eller väl tvättad, rivet skal
  • salt- peppar
  • rucola
  • 18lax- skivor tvärskuren kallrökt
  • citronskivor
  • 0,5gurka- urkärnad tärnad
  • 0,5 knipparädisor- tunnskivade

Gör så här

  1. Skär brödskivorna kantfria. Lägg 2 ½ brödskivor intill varandra till en kvadrat på ett fat. Putsa till kanterna, så det stämmer.

  2. Laxfyllning: Blanda samman yoghurt, majonnäs, varmrökt lax, äpple, pepparrot och gräslök till en krämig röra. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen på brödlagret. Toppa med 2 ½ brödskivor tvärs över det första lagret.

  3. Krabbfyllning: Öppna och häll av vätskan ur burkarna med salladskrabba. Blanda samman yoghurt, majonnäs, vitlök, chilisås och blanda ner krabbköttet. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på andra lagret bröd. Täck med ett sista lager bröd.

  4. Vispa crème fraichen hårt och blanda med färskost, rivet citronskal och salt. Bred blandningen över och runt kanterna på tårtan. Så långt kan du förbereda. Täck med plastfolie och låt stå 6 timmar i kylen, innan tårtan garneras. Garnera med ruccolasallat runt kanten. Forma och lägg laxrosor och halva citronskivor vid kanten, tärnad gurka och ruccolasallat i mitten och skivade rädisor mitt emellan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök