Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgåstårta med löjrom och räkor

Recept på smörgåstårta med löjrom och räkor. Tårtan kan läggas ihop ­dagen före och täckas väl med bakplåts- eller smörgåspapper. Garnera den samma dag.

Media laddas

Ingredienser

  • 12 skivorformbröd- ljust , gärna med surdeg
  • 1 kgräkor- med skal
  • 50 gbregott- eller smör, rumsvarmt

Kräm

  • 300 gfärskost- naturell, rumsvarm
  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 dlmajonnäs
  • 1 tskcitronskal- rivet

Fyllning 1

  • 5ägg
  • 100 gräkor- skalade
  • 2 dlkräm- se ovan

Fyllning 2

  • 0,25gurka
  • 2 krmsalt
  • 2 dlkräm- se ovan
  • 150 glax- varmrökt
  • 2avokador

Garnering

  • 100 glöjrom
  • 200 gräkor- skalade
  • 0,5 asksmörgåskrasse
  • 1 krukagräslök
Smörgåstårtan är den perfekta bjudmaten som kan stå redo i kylen och räcker till många.Smörgåstårtan är den perfekta bjudmaten som kan stå redo i kylen och räcker till många.Smörgåstårtan är den perfekta bjudmaten som kan stå redo i kylen och räcker till många.
Smörgåstårtan är den perfekta bjudmaten som kan stå redo i kylen och räcker till många. Foto: Stefan Wettainen

Gör så här

  1.  

  2. Skala räkorna och ställ dem i kylen. Kantskär brödet och lägg det i en påse så att det inte torkar.

  3. Kräm: Vispa ihop färskost och crème fraiche. Vänd ner majonnäsen och ställ i kylen.

  4. Fyllning 1: Mjukkoka äggen, ca 8 min. Skala och kyl äggen. Skär dem i skivor. Hacka räkorna.

  5. Fyllning 2: Skala gurkan och halvera den. Ta ut kärnhuset med ett kuljärn eller en tesked. Skiva gurkan. Krydda med salt och låt stå ca 15 min. Krama ut så mycket som möjligt av vätskan. Bryt laxen i mindre bitar. Skär avokadon i skivor.

  6. Lägg fyra brödskivor på rad. Bred dem först med smör och sedan med kräm. Lägg på äggen och strö över de hackade räkorna.

  7. Bred fyra brödskivor med smör och kräm. Lägg dem med den bredda sidan mot det första lagret. Bred ovansidan tunt med smör och sedan ett lager kräm. Fördela -gurka, lax och avokado på bröden.

  8. Bred smör och kräm på sista lagret brödskivor och lägg dem med den bredda sidan ner mot fyllningen.

  9. Blanda resterande kräm med citronskal. Bred kräm över och runt om tårtan. Spritsa eller klicka löjrom ovanpå. Lägg räkor runt om och klipp över krasse. Fäst gräslöken på kanterna. Plasta in tårtan och förvara den i kylskåp. Smörgåstårtan håller ca 1-2 dagar i kylskåp.

  10. Tips! Strunta i smöret om smörgåstårtan ska ätas samma dag.

Vad tyckte du om receptet?

Att dricka till smörgåstårta med löjrom

Den här smörgåstårtan ackompanjeras bäst av fräscha, lättsamma viner utan påtaglig fatkaraktär. Ett friskt lageröl är också ett gott alternativ.

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, Sydafrika, 105 kr.

Fräscht och elegant mousserande vin med toner av äpplen, citrus och lite bröd.

Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut 2015, Frankrike, 53 kr.

Rosébubbel i ren, torr och frisk stil med toner av hallon och kex.

Störtebeker 1402, Tyskland, 12:90 (33 cl).

Eko-öl med frisk, lite syrlig smak med toner av citrus och örter. Balanserat.

Hittar du inte något av dessa viner på ditt systembolag, be personalen att hjälpa dig finna något liknande.