Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgåstårta med lax och räkor

Smörgåstårtan görs med en grundkräm av färskost, crème fraiche och majonnäs. Det gör smörgåstårtan fräschare och mer modern i smaken. Om du ska laga till många så gör hellre fler tårtor än en stor. Det är enklare att förvara och det är bättre att ta fram en ny allteftersom.

Smörgåstårta med lax och räkor
Smörgåstårta med lax och räkor
Smörgåstårta med lax och räkor
Smörgåstårta med lax och räkor Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 16 skivorbröd- ljust, t ex lantbröd, formfranska eller 8 skivor landgångsbröd

Färskostkräm

  • 300 gnaturell färskost- rumsvarm
  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 dlmajonnäs

Fyllning 1, pepparrot och rucola

  • 1,5 dlfärskostkräm- se recept
  • 1 mskpepparrot från tub
  • 2 tskdijonsenap
  • 2 dlrucola- strimlad

Fyllning 2, räkor och ägg

  • 2ägg
  • 500 gräkor med skal- tinade
  • 1,5 dlfärskostkräm- se recept
  • 2 msktångkaviar
  • 2 mskdill- hackad

Fyllning 3, lax

  • 250 gvarmrökt lax
  • 2 dlfärskostkräm- se recept
  • 1 mskcitron- pressad
  • 2 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • 1,5 dlfärskostkräm- se recept
  • 500 gräkor med skal- tinade
  • 150 ggravad lax- eller kallrökt, i skivor
  • 4 skivorgurka
  • 4 skivorcitron
  • 50 gärtskott
  • 1 krukagräslök
  • 1 dlrödbetsgroddar
  • 5rädisor- i skivor
  • 0,5 asksmörgåskrasse

Gör så här

  1. Färskostkräm: Vispa ihop färskost och crème fraiche. Rör i majonnäsen.

  2. Fyllning 1: Blanda färskostkrämen med pepparrot och senap. Rör i rucola.

  3. Fyllning 2: Mjukkoka äggen, i 7–8 min. Skala dem och låt kallna. Skala räkorna. Hacka räkor och ägg, använd gärna äggskivare till äggen. Blanda räkor och ägg med färskostkräm, tångkaviar och dill.

  4. Fyllning 3: Ta bort eventuella ben och skinn från den varmrökta laxen och skär fiskköttet i bitar. Blanda med färskostkräm, pressad citron och peppar.

  5. Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg dem i en fyrkant på ett smörgåspapper på en skärbräda eller ett fat. Bred på fyllning 1.

  6. Lägg på ytterligare 4 skivor bröd och bred ut laxfyllningen. Lägg på ytterligare 4 -brödskivor och täck med räkfyllningen. Jämna till kanterna med en vass kniv om de är ojämna.

  7. Täck tårtan runtom med resterande färskostkräm. Hit kan förberedas och tårtan kan förvaras väl täckt i kyl i upp till ett dygn.

  8. Skala räkorna till garnering. Halvera laxskivor, gurk- och citronskivor. Toppa tårtan med räkor och rosetter av lax. Fäst ärtskott, gräslök och rödbetsgroddar runtom. Toppa tårtan med gurka, citronskivor och rädisor. Klipp över krasse. Förvara kallt till servering.

Vad tyckte du om receptet?

BRÖD: Välj ett skivat vitt eller ljust bröd som är luftigt men med tät textur och inga stora håligheter.

FÄRSKOST: Ger frisk, god smak.

MAJONNÄS: Gör den själv eller köp en majonnäs i amerikansk stil.

RÄKOR: Helst hemskalade, har bättre smak än färdigskalade frysta räkor eller de som ligger i lag.

LAX: Kallrökt eller gravad – båda är goda på smörgåstårtan.

CITRON & GURKA: Bidrar med fräsch smak och arom.