Smörgåstårtan görs med en grundkräm av färskost, crème fraiche och majonnäs. Det gör smörgåstårtan fräschare och mer modern i smaken. Om du ska laga till många så gör hellre fler tårtor än en stor. Det är enklare att förvara och det är bättre att ta fram en ny allteftersom.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
16 skivorbröd- ljust, t ex lantbröd, formfranska eller 8 skivor landgångsbröd
Färskostkräm
300 gnaturell färskost- rumsvarm
2 dlcrème fraiche
2 dlmajonnäs
Fyllning 1, pepparrot och rucola
1,5 dlfärskostkräm- se recept
1 mskpepparrot från tub
2 tskdijonsenap
2 dlrucola- strimlad
Fyllning 2, räkor och ägg
2ägg
500 gräkor med skal- tinade
1,5 dlfärskostkräm- se recept
2 msktångkaviar
2 mskdill- hackad
Fyllning 3, lax
250 gvarmrökt lax
2 dlfärskostkräm- se recept
1 mskcitron- pressad
2 krmnymald svartpeppar
Garnering
1,5 dlfärskostkräm- se recept
500 gräkor med skal- tinade
150 ggravad lax- eller kallrökt, i skivor
4 skivorgurka
4 skivorcitron
50 gärtskott
1 krukagräslök
1 dlrödbetsgroddar
5rädisor- i skivor
0,5 asksmörgåskrasse
Gör så här
Färskostkräm: Vispa ihop färskost och crème fraiche. Rör i majonnäsen.
Fyllning 1: Blanda färskostkrämen med pepparrot och senap. Rör i rucola.
Fyllning 2: Mjukkoka äggen, i 7–8 min. Skala dem och låt kallna. Skala räkorna. Hacka räkor och ägg, använd gärna äggskivare till äggen. Blanda räkor och ägg med färskostkräm, tångkaviar och dill.
Fyllning 3: Ta bort eventuella ben och skinn från den varmrökta laxen och skär fiskköttet i bitar. Blanda med färskostkräm, pressad citron och peppar.
Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg dem i en fyrkant på ett smörgåspapper på en skärbräda eller ett fat. Bred på fyllning 1.
Lägg på ytterligare 4 skivor bröd och bred ut laxfyllningen. Lägg på ytterligare 4 -brödskivor och täck med räkfyllningen. Jämna till kanterna med en vass kniv om de är ojämna.
Täck tårtan runtom med resterande färskostkräm. Hit kan förberedas och tårtan kan förvaras väl täckt i kyl i upp till ett dygn.
Skala räkorna till garnering. Halvera laxskivor, gurk- och citronskivor. Toppa tårtan med räkor och rosetter av lax. Fäst ärtskott, gräslök och rödbetsgroddar runtom. Toppa tårtan med gurka, citronskivor och rädisor. Klipp över krasse. Förvara kallt till servering.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 6 röster)
BRÖD: Välj ett skivat vitt eller ljust bröd som är luftigt men med tät textur och inga stora håligheter.
FÄRSKOST: Ger frisk, god smak.
MAJONNÄS: Gör den själv eller köp en majonnäs i amerikansk stil.
RÄKOR: Helst hemskalade, har bättre smak än färdigskalade frysta räkor eller de som ligger i lag.
LAX: Kallrökt eller gravad – båda är goda på smörgåstårtan.