Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgåstårta med kyckling & basilikasås


Knapriga nötter och fräsch basilikasås sätter god smak på den här tårtan.

Smörgåstårta med kyckling & basilikasås

Smörgåstårta med kyckling & basilikasås

Smörgåstårta med kyckling & basilikasås

PHOTOGRAPHER: ASA DAHLGREN

Ingredienser

  • 45kycklingfiléer- 500-600 g
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 mskolivolja
  • 50 ghasselnötter
  • 1lantbröd

Fyllning:

  • 2äggulor
  • 1 tskdijonsenap
  • 1vitlöksklyfta- finhackad
  • 3sardeller- med kapris
  • 2 mskcitronsaft
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 1,5 dlolivolja
  • 1 dlparmesan- finriven

Basilikasås:

  • 1 krukabasilika
  • 0,5 dlolivolja
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskcitronsaft
  • flingsalt och svartpeppar

Garnering och fyllning:

  • 1romansallad
  • 2 nävarrucola
  • 12 mskparmesan- kaprishyvlad färsk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Krydda kycklingen på båda sidor med salt och peppar. Stek i olja några minuter­ på båda sidor så att kycklingen­ får fin färg. Lägg över på en plåt och stek klart i ugnen på cirka 15-20 minuter. Rosta nötterna i torr stekpanna­ tills de fått fin färg. Grovhacka­ dem när de svalnat något.

  2. Fortsätt med fyllningen. Mixa äggulor med senap, finhackad vitlök, sardeller, citronsaft och vitvins­vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning eller med mixern. Tillsätt parmesan, rör om och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

  3. Gör basilikasåsen. Plocka loss basilikablad och kör slät i en mixer tillsammans med olja, vitlök och citronsaft. Salta och peppra.

  4. När kycklingen svalnat skiva den i lagom stora munsbitar. Skär brödet i generösa skivor längs med, använd två mittskivor. Skölj romansalladen.

  5. Lägg ut en skiva bröd och täck med några matskedar fyllning. Fortsätt­ med salladsblad, rucola och kyckling.­ Lägg på ett nytt lager bröd och gör samma sak.

  6. 6 Garnera med kapris, rostade nötter och hyvlad parmesan. Avsluta med att ringla över basilikasås.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök