Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgåstårta med italienska smaker

Här har vi använt hembakat bröd med olivolja i för att få en extra italiensk smak på smörgåstårtan. Olivoljan kan ersättas med rapsolja, margarin eller smör. Baka gärna brödet några timmar i förväg så att det hinner svalna ordentligt.

Smörgåstårta med italienska smaker
Smörgåstårta med italienska smaker
Smörgåstårta med italienska smaker
Foto: Åsa Dahlgren

Bröd

  • 0,25 pktjäst
  • 2 dlvatten
  • 1 dlolivolja- rapsolja eller 100 g smält margarin eller smör
  • 0,5 tsksalt
  • 1 mskströsocker
  • 5,5 dlvetemjöl- cirka

Fyllning 1

  • 2 dlturkisk yoghurt
  • 4soltorkade tomater
  • salt
  • peppar

Fyllning 2

  • 1basilika
  • 2 mskolivolja
  • 1,5 dlcrème fraiche
  • 50 gpinjenötter
  • salt

Garnering

  • 3 dlturkisk yoghurt
  • skal- finrivet från 1 liten citron
  • salt
  • peppar
  • 75 gsalami- i skivor

Topping

  • 200 gmelon
  • 3fikon- färska
  • 100 gsalami- i skivor
  • 12oliver
  • 100 gmozzarellakulor- avrunna
  • basilikablad

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig. Rör ner olivolja, salt och socker. Om du använder margarin eller smör - smält det och tillsätt vattnet och se till så att degvätskan är fingervarm innan du häller det över jästen.

  2. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i en timme.

  3. Arbeta degen något på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en cirkel och lägg den i en smord tårtform, cirka 22 cm i diameter. Låt brödet jäsa i cirka 40 minuter.

  4. Grädda det en bit ner i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Låt brödet svalna. Vänd brödet upp och ned, på så vis blir toppen av smörgåstårtan sedan jämnare. Skär det i 3 bottnar.

  5. Fortsätt med fyllningarna. Kör lite av yoghurten med de soltorkade tomaterna med en stavmixer eller matberedare. Tillsätt resten av yoghurten, salt och peppar och blanda (kör inte mer med mixern).

  6. Mixa basilikablad och olivolja med en stavmixer. Blanda basilikablad och crème fraiche i en skål. Stöt pinjenötterna i en mortel och tillsätt dem till basilikaröran. Smaka av med salt.

  7. Bred fyllning 1 på den nedre bottnen. Täck med en botten och bred på fyllning  Täck med den sista bottnen.

  8. Blanda yoghurt, finrivet citronskal, salt och peppar. Bred röran runt om hela smörgåstårtan.

  9. Skär melonen i tärningar och fikonen i skivor. Garnera med melon, fikon, salamiskivor, oliver, mozzarellabollar och basilikablad. Garnera med salamiskivor runt om tårtan.

  10. Ställ tårtan kallt tills det är dags att servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök