Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgåstårta: lax & räkor

Med räkor, lax och citrusmarinerad fänkål. Fylld med len pepparrotskräm. Klassiska smaker som passar perfekt till påsk.

Smörgåstårta: lax & räkor
Smörgåstårta: lax & räkor
Smörgåstårta: lax & räkor
ÅSA DAHLGREN

Ingredienser

  • 12landgångsbröd- vitt, utan kanter

Fyllning:

  • 200 grökt lax
  • 3 dlmajonnäs
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 dlpurjolök- finhackad,det vita
  • 0,5 dldill- finhackad
  • 1 dlpepparrot- finriven
  • 2 mskcitronsaft
  • 1 mskchilisås
  • salt
  • svartpeppar

Garnering:

  • 500 gräkor- färska
  • 1huvudsallad
  • 1fänkålsstånd
  • 0,5gurka
  • 0,5citron
  • 1 tsksalt
  • 1 tsksocker
  • 1 msksmör
  • 400 glax- kallrökt eller gravad
  • 1citron
  • dillvippor

Gör så här

  1. Finhacka laxen och blanda samman fyllningen. Rör ner lax, majonnäs, crème fraiche, purjolök, dill och pepparrot i en bunke. Blanda noga och smaksätt med citronsaft, chilisås, salt och peppar.

  2. Skala räkorna och skölj salladen.

  3. Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken längst ner. Skiva fänkålen riktigt fint. Dela gurkan på mitten och skrapa bort fröna med en sked. Skiva gurkan i långa remsor med en osthyvel. Riv skalet och pressa saften ur citronen och blanda med grönsakerna. Krydda med salt och socker. Låt dra en stund i rumstemperatur.

  4. Lägg ut tre brödskivor till en avlång tårta eller forma till en rund. Bred på ett lager fyllning. Lägg på ett nytt lager med bröd och bred på fyllning. Avsluta med ett lager bröd. Fram till hit går det bra att förbereda dagen innan och förvara i kylen väl plastat.

  5. Smöra ovansidan av brödet. Fördela ut salladsbladen ovanpå och runtom. Tryck till lätt. Pressa bort överflödig marinad från fänkål och gurksalladen och fördela ut över tårtans mitt. Lägg ut lax och räkor i ett vackert mönster och garnera med citronskivor och dillvippor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök