Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgåskakor med ingefära

Många är vi som fått denna kaka hemma hos mormor eller farmor. Den är en perfekt blandning mellan kaka och smörgås och är god med mycket smör på, tillsammans med ett glas kall mjölk. Kakorna håller bäst i en lufttät burk.

Smörgåskakor med ingefära
Smörgåskakor med ingefära
Smörgåskakor med ingefära
Foto: Åsa Swanberg // BMB

Ingredienser

  • 1citron
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlfarinsocker
  • 1 dlljus sirap
  • 1 dlmellangrädde
  • 1 tskingefära- mald
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 7,5 dlvetemjöl- (450 g)

Gör så här

  1. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Arbeta ihop citronskal, smör, farinsocker, sirap, grädde och ingefära. 

  2. Blanda ihop bikarbonat med det mesta av mjölet, och arbeta ner det, lite i taget, i smeten. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk när den börjar bli fast och knåda in resten av mjölet. Låt degen ligga

    i kylen i ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen till en ca 4 mm tjock kaka och ta ut rundlar ur degen med ett mått, ca 10 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca

    10 min. Låt dem kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?