Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smörgås med gravad lax och gravlaxsås

Recept på smörgås med gravad lax och gravlaxsås. Knepet är att låta laxen stå framme efter att den gnidits in med salt och socker så att gravningen sätter igång. Färsk lax måste frysas minst 3 dygn före användning.

Smörgås med gravad lax och gravlaxsås
Smörgås med gravad lax och gravlaxsås
Smörgås med gravad lax och gravlaxsås

Ingredienser

  • 500 glaxfilé- (fryst 3 dygn)
  • 3 mskströsocker
  • 1,5 msksalt
  • 6vitpepparkorn- grovt krossade
  • 1 dldill- finhackad
  • 20 skivorgrovt bröd
  • 50 gsmör- rumsvarmt

Gravlaxsås

  • 1äggula
  • 0,5 dlskånsk senap- grov
  • 1 mskströsocker
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 2 dlrapsolja
  • 0,5 dldill- finhackad

Garnering

  • dill

Gör så här

  1.  Blanda socker, salt och vitpeppar. Gnid in laxen med kryddblandning och dill.

  2. Låt laxen stå framme ca 20 min så att gravningen sätter igång. Täck laxen med plast och ställ in den i kylen. Låt stå 1–2 dygn.

  3. Gravlaxsås: Blanda äggula, senap, socker och vinäger i en skål. Vispa ner oljan i en tunn stråle till en tjock senapssås. Rör ner dillen.

  4. Stansa ut rundlar av brödet. Bred på smör. Skär tunna skivor av laxen och lägg på brödbitarna. Toppa med gravlaxsås och en dillvippa.

Vad tyckte du om receptet?