Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smördegstarte med färskpotatis, tryffelkräm och salvia

Recept på smördegstarte med färskpotatis. Tarten passar till en bit grillat, både kött och fisk eller till en sallad. Färskost med tryffel finns av märket Philadelphia men den går bra att byta ut mot annan smak och märke om så önskas.

Smördegstarte med färskpotatis, tryffelkräm och salviaSmördegstarte med färskpotatis, tryffelkräm och salviaSmördegstarte med färskpotatis, tryffelkräm och salvia
Smördegstarte med färskpotatis Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 300 gfärskpotatis
  • 1 rullesmördeg- färsk (250 g)
  • 100 gost- t ex lagrad cheddar
  • 1 krukasalvia
  • 150 gfärskost- med tryffelsmak
  • 1 mskolivolja- + 2 msk
  • 2 tskflingsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Pensling

  • 1ägg

Tillbehör

  • kött- eller fisk, grillat
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ta fram smördegen i rumstemperatur i ca 10 min.

  2. Skrubba och skölj potatisen noga. Finriv osten på rivjärn. Repa och strimla hälften av salviabladen.

  3. Rulla ut smördegen och lägg den på en plåt. Picka bottnen med en gaffel, låt en 2 cm bred kant vara kvar runtom. Bred ut färskosten över bottnen.

  4. Hyvla potatisen tunt, gärna på mandolin. Blanda potatisen med 1 msk olja, strimlad salvia, flingsalt och peppar. Lägg ut potatisen i ett tunt lager över bottnen. Pensla kanterna med uppvispat ägg.

  5. Grädda mitt i ugnen i 20–25 min tills tarten har fått fin färg.

  6. Stek de resterande salviabladen frasiga i 2 msk olja i en liten stekpanna. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

  7. Lägg de friterade salviabladen på tarten. Servera tarten till grillat kött, fisk eller sallad.

Vad tyckte du om receptet?