Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smördegskanapé med gorgonzola och päronsalsa

Servera smördegskanapén som förrätt, till dessert eller som liten supérätt med sallad till.

Smördegskanapé med gorgonzola och päronsalsaSmördegskanapé med gorgonzola och päronsalsaSmördegskanapé med gorgonzola och päronsalsa
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 2päron- mjuka, saftiga
  • 12druvor- röda, kärnfria
  • 0,5lime
  • 0,5 dlrapsolja
  • 2 mskvit balsamvinäger
  • 1 mskråsocker
  • 1 tskröd chili- finhackad (t ex spansk peppar)
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1smördeg- kyld rulle (250 g, 24 x 40 cm)
  • 1ägg
  • 200 ggorgonzolaost

Garnering

  • 0,5granatäpple

Gör så här

  1. Skala, kärna ur och skär päronen i små bitar. Skär druvorna i halvor. Lägg frukten i en skål och pressa över limesaft för att förhindra att päronet blir brunt.

  2. Blanda olja, vinäger, råsocker och chili. Häll marinaden över frukten. Rör om och smaksätt med salt och peppar. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 1 timme. Halvera och peta ur granatäppelkärnorna till garnering.

  3. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen och skär i fyrkanter, ca 12 x 12 cm. Vik upp en liten kant och tryck till med en gaffel runt om. Lägg fyrkanterna på en bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

  5. Skär gorgonzolan i skivor. Lägg osten på kanapéerna och ställ in i ugnen ytterligare ca 2 min.

  6. Lägg kanapéerna på ett serveringsfat. Fördela den avrunna päronsalsan ovanpå. Garnera med granatäppelkärnor och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?