Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Smördegsinbakad svamppaté kan göras dagen före servering men är godast om smördegsskalet är varmt och sprött. Sätt in patén på 225° ca 10 min före servering.
Sätt ugnen på 175°. Rensa svampen. Skala och finhacka löken.
Fräs löken i olja 2–3 min. Tillsätt svampen och fräs tills det mesta av vätskan kokat in. Låt svalna.
Mixa svamp och lök till en finhackad röra i matberedare. Tillsätt ägg, ströbröd och timjan. Mixa ca 30 sekunder. Häll i grädden och mixa ytterligare ca 10 sekunder, tills allt är väl blandat. Krydda med salt och peppar.
Klä en avlång bakform, ca 1 1/2 liter, med smördegen. Låt ca 2 cm av smördegen hänga över kanten. Spara lite smördeg till lock och garnering.
Häll svampfyllningen i formen. Lägg på deglocket. Nyp ihop locket runt kanten med den deg som hänger utanför formen. Gör några snitt i locket för att släppa ut ånga. Skär ut garnering ur resterande deg. Pensla lock och garnering med uppvispat ägg.
Grädda patén mitt i ugnen ca 1 timme. Täck formen med aluminiumfolie om locket börjar få för mycket färg. Låt svalna och servera patén ljummen.
För fler vegetariska recept - följ oss på Facebook: